Sign in

Home / Sign in

Senarai Panduan dan Tips PT3 Terbaik.

Ini berdasarkan pengalaman salah seorang pembaca dan pengikut setia Mypt3. Beliau ini merupakan kumpulan pertama yang menghadapi Pt3 yang merupakan format baru peperiksaan yang sebelum ini dikenali dengan PMR.


Bayangkan, beliau dimaklumkan pada bulan Jun yang beliau bakal menghadapi PT3. Hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi. Sangat genting. Berbanding adik-adik sekarang ini, sudah tahu daripada peringkat awal lagi bakal menghadapi peperiksaan Tingkatan 3.

Yang menarik lagi, beliau berjaya mendapat keputusan PT3 yang cukup cemerlang. Semua A. Wow, hebat bukan? Tetapi apa rahsia dan tips PT3 yang boleh digunapakai ?

Berita baik buat anda beliau berbesar hati berkongsi tips PT3 apa yang beliau lakukan pada tahun tersebut.

1.    Subjek Bahasa melayu.

·      banyak memberikan tumpuan terhadap peribahasa.

·      memberi tumpuan kepada bahagian novel iaitu novel komsas.

2.    Subjek Bahasa Inggeris,

·      Fokus bahagian tatabahasa kerana tiada lagi pilihan ABC dan D tetapi peperiksaan Bahasa Inggeris lebih banyak memerlukan anda menulis.

·      Tumpukan pada bahagian novel Bahasa inggeris kerana anda perlu menghafal semua peristiwa penting dalam novel. Selagi anda memahami jalan dan plot cerita, anda boleh melakukannya dengan baik.

3.    Subjek matematik.

·      Formula akan diberikan semasa peperiksaan dan kalkulator juga dibenarkan. Sekiranya anda tidak mahir dalam matematik, cuba dapatkan bantuan daripada guru anda dan sila lakukan banyak latihan.

4.    Subjek Sains.

·      Memberi tumpuan dan memahami setiap topik.

·      Melakukan banyak latihan. Sekurang-kurangnya melakukan 2 ke 3 modul dalam sehari. Jangan sekali-kali merujuk kepada mana-mana buku semasa melakukan modul. Cuba ingat perkara-perkara dan semasa membuat kertas kerja. Dengan melakukan ini, anda akan ingat setiap mata penting dengan lebih baik. Selepas menyelesaikan modul, rujuk kepada jawapan yang diberikan dalam buku dan tandakan kertas anda. Jika jawapan anda salah, tulis jawapan yang betul di sebelahnya dan pastikan anda memahami mengapa jawapan anda salah. Selepas selesai menandakan, hitung peratusan. Pastikan peratusan terus meningkat dengan modul. Jangan pernah berhenti melakukan modul sehingga anda merasa yakin bahawa anda boleh mendapatkan 90 peratus dan ke atas dalam setiap modul.

5.    Subjek Kemahiran Hidup.

·      Melakukan banyak latihan. Lakukan latihan sambil menelaah buku teks.

·      Menghafal semua langkah dalam buku teks. Jika boleh, dapatkan buku teks Tingkatan 1 dan Tingkatan 2 juga kerana soalan dan jawapan semua bergantung kepada sumber daripada buku teks.

6.    Subjek Pendidikan Islam

·      Hafal semua biodata tokoh-tokoh kerana anda akan ditanya tentang biodata. Sila cuba memahami setiap perkataan dan segala-galanya kerana ia sangat penting.

7.    Subjek Geografi Pt3 dan Sejarah Pt3

·      Mengikuti arahan dan nasihat yang diberikan guru anda. Ikuti sahaja apa jua yang guru anda mahu lakukan. Jika dia meminta anda pulang ke rumah dan melakukan penyelidikan mengenai perkara-perkara tertentu maka pulang ke rumah dan melakukan penyelidikan.

P/S : Kami sarankan supaya untuk anda share dan kongsikan tips PT3 ini kepada seberapa ramai rakan dan kenalan anda di Whatapps dan Facebook, supaya lebih ramai dapat manfaat bersama.